INSTRUKCJA MONTAŻU I KONSERWACJI BLATÓW Wersja skrócona
1. Płyty przechowywać w suchym pomieszczeniu w oryginalnym opakowaniu.
2. Płytę można rozpakować przy temperaturze około 20°C i relatywnej wilgotności powietrza mieszczącej się w przedziale od 40% do 60%.
3. Przy montażu do szafek bez górnej części stosować z tyłu kątowniki z owalnymi otworami na śruby, tak aby płyta mogła "pracować".
4. Bardzo ważne przed montażem jest dokładne pokrycie wszystkich powierzchni i brzegów blatu specjalnymi olejami do drewna. Nie można zapomnieć o spodzie płyty i wszystkich wycięciach. (Patrz instrukcja końcowej obróbki) Polecamy użycie olejów firmy Junckers Rustic Oil lub White Oil lub ekologiczny wodny Top Oil dla blatów olejowanych na biało.
5. Należy zachować co najmniej 10 mm luzu przy zabudowie zlewozmywaka, baterii i płyty grzejnej. Płytę grzejną izolować termicznie.
6. Nie zapominać o izolacji termicznej i wilgociowej pomiędzy blatem i urządzeniami kuchennymi.
7. Przy łączeniu blatów należy wyfrezować rowki w obu blatach i połączyć je ,,obcym" piórem bez klejenia. Dla wzajemnego usztywnienia należy zastosować odpowiednie okucia konstrukcyjne zamocowane w odpowiednich wycięciach i skręcić je kluczem.
8. Naturalne blaty bukowe zachowają na przyszłość ładny wygląd i wieloletnią trwałość dzięki regularnej konserwacji odpowiednimi olejami do drewna.
Ważne informacje
INSTRUKCJA MONTAŻU:
Drewno jest higroskopijne i dopasowuje swój poziom wilgotności do warunków panujących w otoczeniu.
Jest to naturalna cecha drewna zwana ,,pracą drewna". Wilgotność lamelek w płycie wynosi od 7% do 9%.
Ta wartość ustala się przy wilgotności powietrza w pomieszczeniu 50% - 60% i temperaturze 20°C.
Zmiana ww. wartości powoduje intensywną pracę drewna i może spowodować, że płyty mogą się lekko
odkształcać. Dopuszczalne są małe rysy. Płyta powinna być zamontowana natychmiast po dostarczeniu.
Jeżeli płyta jest lekko pofalowana to zalecamy najpierw przykręcić tył płyty a potem przed przykręceniem
przedniej strony płyty docisnąć ją za pomocą ścisków stolarskich. Przy montażu płyt jako parapet mur musi
być całkowicie suchy. W razie wątpliwości zastosować folię lub coś podobnego jako izolację przeciwwilgociową.
Nie przestrzeganie instrukcji montażu grozi utratą gwarancji.
OBRÓBKA:
Płyty lamelowe naszej firmy są fabrycznie zagruntowane olejem do drewna.
Uwaga: obróbka blatu olejowanego na biało różni się od innych rodzajów drewna. Olejowany na biało buk
ma powierzchnię w białym odcieniu, który poprzez następnie opisaną obróbkę staje się coraz bardziej
intensywny.
OBRÓBKA WSTĘPNA:
Po dopasowaniu płyty ale przed montażem bardzo ważne jest aby wszystkie płaszczyzny i krawędzie
nasączyć odpowiednim olejem do drewna. Zaleca się dwu lub trzykrotne olejowanie. Oprócz tego jest
bardzo ważne, żeby dolna strona płyty była dokładnie zaolejowana przed montażem. Po 2-3 godz.
po olejowaniu można płytę zamontować, a płytę olejowaną na biało po 6-8 godz.
OBRÓBKA KOŃCOWA:
Po montażu należy dokładnie przeszlifować górną powierzchnię i widoczne krawędzie drobnym papierem
ściernym (granulat 180 lub więcej). Szlifować wzdłuż lamelek. Natychmiast usuwać powstały pył
np. odkurzaczem. Następnie za pomocą sztucznej gąbki nasączonej w oleju do drewna dokładnie przetrzeć
blat. Nadmiar oleju usunąć najpóźniej po 30 min i górną powierzchnię wypolerować suchą szmatką.
Czynności te powtórzyć po 6-8 godz.
Olejowane na biało blaty - nanosić cienką warstwę białego oleju do drewna przy pomocy suchej i czystej
szmatki, nasączonej olejem. Olejować wzdłuż lameli i wcierać w drewno, aż cała płaszczyzna będzie miała
ten sam odcień. Czynności powtórzyć, jednak nie wcześniej niż po 6-8 godz. Wszystkie typy blatów nadają się
do użytku po 24 godz. po ostatniej obróbce.
KONSERWACJA:
Z upływem czasu olejowane blaty brudzą się i tracą połysk. Należy wówczas wyszorować blat ostrą gąbką,
zamoczoną w oleju do drewna. Nadmiar oleju natychmiast usuwać. Jeżeli górna powierzchnia jest tylko
sucha i bez połysku, to należy nanieść cienką warstwę oleju za pomocą szmatki. Nadmiar oleju usunąć
najpóźniej po 30 min. i wypolerować powierzchnię miękką szmatką. Nie usunięty, pozostawiony
do wyschnięcia, nadmiar oleju pozostawia plamy. Blaty olejowane na biało czyścić wodą z mydłem,
następnie nanieść cienką warstwę białego oleju w sposób opisany wyżej.
WAŻNE:
Do szlifowania blatów nie używać stalowych narzędzi, ponieważ pod wpływem wilgoci mogą powstawać
przebarwienia. Do szlifowania blatów używać ostrej gąbki lub drobnego papieru ściernego (ziarnistość 180
lub więcej). Końcowa obróbka olejowanych na biało blatów może być wykonywana tylko przy pomocy
Junckers White Oil. Każda następna warstwa białego oleju powoduje mocniejsze wybarwienie.
W zależności od oczekiwanego efektu należy indywidualnie zdecydować, ile warstw oleju nakładać,
jednakże sugerujemy nie więcej niż dwie warstwy. Podczas konserwacji lub nakładania każdej kolejnej
warstwy należy nanosić standardowy bezbarwny Rustic Oil lub Top Oil.
USUWANIE PLAM Z PŁASZCZYZN OLEJOWANYCH NA BIAŁO:
Zeszlifowaną plamę pokryć białym olejem, aż do całkowitego nasączenia drewna. Po 30-45 min. Usunąć
dokładnie nadmiar oleju suchą i miękką szmatką. Czynność powtarzać do momentu uzyskania pożądanego
efektu- jednolitego koloru na całej powierzchni. Na koniec nałożyć cienką warstwę białego oleju na całą
powierzchnię blatu.
|